četvrtak, 7. siječnja 2016.

MANTIJE

d4de96b5288683f37a211a91d51af373_w670_h436_cp-1

Stari recept koji se čuva od zaborava!

Mantija predstavlja vrstu pite sa mesom. Fantastičnog je ukusa i da bi se napravila potrebno je malo više truda ali se itekako isplati.

Sastojci:

500 ml mlake vode
1 kašičica soli
850 gr brašna
700 gr junećeg mlevenog mesa
2 glavice crnog luka
4 pune kašike masla, ko nema može maslac
100 ml ulja
1 kašika suvog začina
1/2 kašičice bibera
Odgore:

500 ml kiselog mleka
1 čen belog luka
Priprema:

750 gr brašna prosejati, pa dodati so, promešati malo rukom, pa nalivati vodu i mesiti rukom.
Umesiti glatko testo. Potrebno je da se testo dobro izmesi.
Podeliti na 5 jednakih delova, svaka loptica ima otprilike 250 gr.
Napraviti loptice pa pokriti kesom i krpom i ostaviti da odstoji 30 – 60 minuta. Nikako manje od 30.
Za to vreme sitno iseckati luk, dodati mleveno meso, suvi začin i biber pa izmesiti rukom.
Otopiti puter sa uljem, na jakoj vatri. Kad provri skloniti sa vatre. Mora da provri da bi se maslo i ulje dobro sjedinili.
Kad jufke odmore razvući svaku na prečnik otprilike 20 cm i svaku premazati sa 2 – 3 kašike otopljenog masla i ulja.
Slagati krugove jedan na drugi dok mažete.
Stavite jedan premazeta pa drugi, tako do petog, peti ne mažete.
Pospite odgore brašnom, i stavite preko stola neko pletno, najbolje belo pamučno, pa i njega pospite sa malo brašna. Možete raditi i na stolu, ali vam onda treba više brašna, manje se lepi na tkaninu.
Kada ste naslagali jedan krug na drugi i stavili na tkaninu ( dok stavljate već će početi da se razvlači).
Razvući oklagijom koliko možete a zatim i rukama do kraja stola.
Kada ste razvukli isecite deo koji visi sa stola, zadebljanje odstranite nožem ( krajeve ).
Na ivicu stavite celom dužinom 1/5 nadeva i malo isprskajte sa maslom i uljem.
Uvijte jedan krug oko mesa pa isecite, tako da sad imate tanku i dugačku rolnicu.
Tako uradite do kraja sa ostalim testom i mesom.
Zatim seckajte na dužinu 3 – 4 cm sve rolnice. Dobićete male jastučiće, meni tako bar izgledaju.
Podmazati pleh prečnika 35 cm pa slagati u krug iseckane kvadratiće, jastučiće, kako hoćete pa premazati ih sa ostatkom masla i ulja.
Dok motate rerna se greje na 250 stepeni.
Kada sve poslažete i premažete stavite da se peče dok ne porumeni.
Na kraju kad je pečeno i kiselo mleko naseckajte belo luk i premažite preko vrelih mantija i ostavite 10 minuta poklopljeno drugom tepsijom da odstoji, pa poslužite posle 10 minuta.
Prijatno.

Nema komentara:

Objavi komentar