četvrtak, 7. siječnja 2016.

JEDNOSTAVNA ČOKOLADNA TORTA



 Napravi se za čas, ima samo jednu koru, ukusna je i kremasta, a posebno će se dopasti ljubiteljima kombinacije višanja i čokolade...Uz mali dodatak višnjevače koja joj daje veoma finu aromu.

Sastojci
Za koru:
5 manjih jaja
5 kašika šećera
4 pune kašike brašna
3 pune kašike kakaa
1 ravna kašičica praška za pecivo
30 ml mleka
30 ml ulja
za preliv: 1 dl višnjevače*
Za fil od višanja:

 
600 gr zamrznutih višanja
5 kašika šećera
3 dl soka od višanja
1 kesica pudinga od vanile
Za čokoladni fil:
7 dl mleka
5 kašika šećera
1 kesica pudinga od čokolade
3 pune kašike gustina
50 gr čokolade za kuvanje
180 gr maslaca
Za čokoladnu glazuru:
100 gr čokolade za kuvanje
30 ml mleka
30 gr maslaca

 
Priprema
1.
Priprema kore:

 Uključiti rernu na 180 stepeni da se ugreje.
Odvojiti belanca i žumanca pa belanca umutiti u čvrst sneg.
U drugoj činiji umutiti žumanca sa šećerom. Dodati ulje, mleko, prosejano brašno, kakao i prašak za pecivo, promešati pa spatulom umešati belanca, pažljivo prevrćući da se lepo povežu. Smesu izliti u okrugli pleh obložen pek papirom (dimenzije 28 cm).
Staviti u zagrejanu rernu da se peče (vodite računa da se ne prepeče jer će biti suva). Kada kora bude gotova, čim se malo prohladi odlepiti pek-papir, staviti je na tanjir za serviranje, izbockati je viljuškom i natopiti višnjevačom.
* Ukoliko tako više volite ili ukoliko će tortu jesti i deca,  kora se može natopiti i sokom od višanja ili prokuvanim sirupom od vode i šećera (prokuva se 1 dl vode sa 2-3 kašike šećera).
 Oko kore staviti obruč za torte pa preliti fil od višanja.
2.
Priprema fila od višanja:


Višnje odlediti i ocediti pa izmeriti koliko ima soka koji su otpustile. Kod mene je to bilo 3 dl soka. Deo soka ponovo pomešati sa višnjama i staviti u šerpicu pa na srednje jaku vatru, da provri. Kada krene da ključa, dobro izmiksirati štapnim mikserom da se višnje usitne ili ih prebaciti u secka pa usitiniti.
U ostatku soka razmutiti prašak za puding pa uliti u višnje i kuvati još nekoliko minuta uz stalno mešanje dok se fil ne zgusne.
Vruć fil odmah preliti preko pečene i natopljene kore.
3.
Priprema čokoladnog fila:

5 dl mleka i 5 kašika šećera staviti u šerpu pa na laganu vatru da provri. U ostatku mleka razmutiti prašak za puding od čokolade i gustin. Kada mleko krene da vri, izmaći sa vatre, umešati razmućeni prašak i vratiti na vatru uz mešanje dok se ne zgusne. U vruće dodati čokoladu izlomljenu na kockice i mešati dok se ne istopi. Zatim dodati maslac iseckan na kockice, mešati da se i on lepo otopi i sjedini sa filom.
Kada se fil malo prohladi, preliti ga preko višnjastog fila.
4.
Čokoladna glazura:

Na pari otopiti čokoladu, mleko i maslac i preliti preko torte. Posuti čokoladnim mrvicama ili ukrasiti po želji.

Ostaviti tortu najmanje 12 sati u frižideru da se dobro ohladi pa servirati.


Posluživanje

Torta se može praviti i u obliku kolača, tj. kocki, ako se kora peče u četvrtastom kalupu dimenzija 25x30 cm.

http://www.coolinarika.com/

Nema komentara:

Objavi komentar