srijeda, 28. listopada 2015.

Voćne oči


vocne-oci-694c107a491f68f98137ca0cfe67bffd_view_l

Ove interesantne kolačiće sam spremala pre dvadesetak godina i bila sam oduševljena njihovim ukusom a i izgledom. Od voća možete koristiti kajsije, breskve, trešnje, višnje a ja sam koristila šljive…



Sastojci
250 gr brašna
1/2 kesice pr. a pecivo
150 gr margarina

  70 gr šećera
2 jajeta
1 vanilin šećer
1 kašika mleka ili kisele pavlake
1/2 limuna sok
oko 300 gr šljiva

Priprema
1.


    Brašno pomešajte sa pr.za pecivom, u njemu razdrobite predhodno omekšali margarin, dodajte 1 jaje, šećer, vanilu, mleko ili pavlaku i sok. Brzo umesite glatko testo i ostavite ga dvadesetak minuta u frižider.

2.
Sada testo razvaljajte oklagijom u koru debljine manje od pola cm. i od njega čašom izvadite krugove prečnika oko 4 i 6 cm. Manje krugove ispecite u zagrejanoj rerni u podmazanom većem plehu oko 3-4 minuta pa ih izvadite iz rerne. Svaki ispečeni krug premažite umućenim jajetom (posebno rubove). Na njih stavljajte po manju polutku šljive, pa ih poklopite većim krugovima. Rubove čvrsto spojite (stisnite). U sredini napravite mali zarez nožem, pa površinu premažite umućenim jajerom. Vratite pleh i pecite još 15-20 minuta na umerenoj temperaturi.

3.
Od ove mere meni je izašlo 20-tak kolačića a vi ukoliko želite veću količini, povećajte meru namirnica.

Posluživanje
Kolačiće možete posuti prah šećerom. Izvrsnog su ukusa kako sveži tako i nakon nekoliko dana, kada postaju sipkaviji…


Objavio/la Kolaci

Nema komentara:

Objavi komentar