subota, 31. listopada 2015.

SIRNICE PINCE! NESTO IZVRSNO PROBAJTE




Ja ću vam napisati recept od moje bake uz dodatak maminih tajnih sastojaka  i moj detaljan opis pripreme!!
Sastojci
1500g glatkog brašna
360g kristal šećera
150g masti
150g maslaca ili margarina
1 kiselo vrhnje
1 čajna žličica soli
8 jaja 6cijelih +2žumanjca

 
1 bočica ekstrata kruškovca ili ekstrata za sirnice
2 naribane naranče
1 nariban limun
2 šećer vanilije
300ml mlijeka
100g sviježeg kvasca(2 i pol kockice)

za premaz
2 cijela jaja
kristal ili šećer u kockicama

 
Po potrebi
+ 50-100g brašna

Priprema
1.
VAŽNE NAPOMENE:
Prostorija u kojoj pripremate sirnice mora biti dobro utopljena.
Sastojci za sirnice moraju biti sobne temperature zato je dobro da veče prije izvadite sastojke vani.
Umješeno tjesto nemojte stavljati na radijatore i u ugrijane pećnice !
Brašno obavezno prosijte.
Sastojke nemojte miksati mikserom.
Nikada ne cjedite sok od naranče i limuna jer će vam potamnit tjesto.
Ja nemam dobra iskustva kod izrade tjesta veče prije i nebi ga preporučila!!
Imam jako dobra iskustva kada radim sirnice u većim dozama,puno mi ljepše ispadnu, zašto? Neznam.
Bilo bi dobro da imate domaća jaja!!
2.
Od ukupne količine brašna odvojite 200g na stranu jer će vam trebati kod prekuhavanja
3.
U 1300 g brašna dodajte šećer i dobro promješajte
U sredini načinite rupicu u koju izmrvite sviježi kvasac i ulijte toplo mlijeko,pustite da se kvasac podigne.


4.
Kada je kvasac uskvasao okolo njega dodajte jaja, vrhnje, arome sve sastojke osim masnoće, nju ćete dodati tek nakon prvog prekuhavanja

5.
Od navedenih sastojaka dobro umjesite tjesto dok ne postane glatko (najmanje 10 minuta mjesite ručno)

6.
Stavite na toplo dok ne udvostruči obujam

7.
Tjesto će vam se dignuti relativno brzo, za otprilike 60-70 minuta jer u njemu nema masnoće koju ćete naknadno dodati .Svaki put tjesto prekrijte krpom i toplom dekicom

8.
Kada se tjesto diglo dodajte mu otopljenu mlaku masnoću i sa ostatkom brašna dobro zakuhajte.
(Ovo je jako dobar trik kod izrade svih teških dizanih tjesta u kojima ima dosta masnoće ,šećera i jaja,jako je bitno jer vam se neće desiti da vam tjesto ne uskisne)Dakle kada radite ovakva tjesta masnoću dodajite kod drugog prekuhavanja

9.
Kada vam je tjesto udvostručilo obujam sada ćete ga ponovno premjesiti i formirati male loptice(dok ih mjesite dodajte još malkicu brašna) koje ćete posložiti na lim obložen pek papirom i pustiti da se diže

10.
Nakon 30 minuta izrežite ovako sirnice škarama malo dublje
Ostavite još 10 minuta da se diže

11.
Premažite vanjske rubove jajima(nemojte sredinu).
Ako se neztko boji sirovih jaja može odmah premazati cijelu sirnicu ,posuti šećerom i zapeći.
Ja volimoako naknadno,dolje opisano

12.
Stavite peći 30-35 minuta na 180 stupnjeva u prethodno ugrijanu pećnicu.
Čim vam opočnu lagano rumenit u pećnici prekrijte sirnice alu folijom i nastavite peći do kraja.
Vrlo je bitna dužina pečenja sirnica nesmijete ih prepeći jer će vam se presušit ako su se lipo digle kao ove moje ne ih peći duže od 35 minuta.
Obavezno provjerite čačkalicom!
13.
Vruće sirnice odmah premažite jajima i pospite šećerom

14.
Ovako izgledaju nenamazane

15.
Jako je izdašna, ovako izgleda u presjeku

16.
Od ove količine tjesta meni je ispalo 5 sirnica i jedan zeko

17.
Evhttp://www.coolinarika.com/recept/794140/o kako ćete izradit zeku

18.
i još malo zečića

19.
NAPOMENA:Možda će vam tijesto tražiti još brašna,ovisno o veličini jaja,samoj masti,količini ekućih mirodija koje ste dodali.Količina tog brašna je od 50-100g ,dodajite ga tek nakon drugog prekuhavanja ili kod oblikovanja sirnica
Posluživanje
Isprobala Spice.
Branka je dodala suho voće u sirnicu super izgleda,možete i vi po želji

http://www.coolinarika.com/

Nema komentara:

Objavi komentar