četvrtak, 29. listopada 2015.
BRZE MAMINE KIFLICE
Koje god kifle da sam jela, pravila nisu ni pridji ovim kiflama. Toliko su mekane, lisnate i mirisljave da nikog ne ostavljaju ravnodusnim. Lako i brzo se naprave, a jos brze pojedu! Dragi prijatelji probajte!
Sastojci
Testo
1/2 litre pola mleka, pola vode
40 gr svezeg kvasca
1 dl ulja
800-900 gr belog brasna za fina peciva
1 kasika soli
1 kasika secera
oko 1,5 dl topljene svinjske masti, (moze i margarinom, ali uz dodatak ulja u topljeni margarin)
oko 50 gr margarina za premazivanje pecenih kifli
1 jaje kasika mleka, za premazivanje, so, kim, susam
Priprema
1.
Ovako! Testo je veoma jednostavno i lako se pravi. Od navedenih sastojaka umesite lepo glatko mekano testo. Ostaviti da nadodje. Izruciti testo na radnu povrsinu i podeliti na oko 15-20 jufkica u zavisnosti koliko velike kifle zelite. napomena: Kolicina brasna moze da varira, znaci stavljajte po osecaju moze biti i manje i vise od napisane kolicine.
2.
Uzeti jufku po jufku i razviti oklagijom, kao sto je prikazano na slici.
3.
Prvo razvijem tacan broj jufkica koliko mi staje u prvi pleh, oko 10-12. Otopim mast, ali ne vrelo da bude, pa cetkicom premazem svaku razvijenu jufkicu. Ostavim otprilike oko 5 minuta, da bih mogla da je u ruke isteglim.
4.
Kad se lepo rastegli umotavam.
5.
Postavite testo tako da vam je siri kraj na stolu, a uzi pada niz sto. Kao stoje na slici.
6.
Jednom rukom motajte i povlacite testo na sto, a drugom vucite da bi imali sto cvrsce umotanu kiflu.
7.
Umotane kifle poredjajte u podmazan pleh. Ja umutim celo jaje sa kasikom slatkog mleka i tako premazujem, pospem krupnom solju i kimom, susamom vec po vasoj zelji. U plehu stoje u zavisnosti od temperature prostorije, ali prosek oko 25 minuta. Taman dok se rerna zagreje.
8.
Pecem ih u dobro zagrejanu rernu oko 230 C. Dok ne dobiju zlatnu boju. Nikako ih ne pecite na slaboj temperaturi.
Pecene i tek izvadjene iz rerne kockicom margarina samo blago predjem odozgo da se zacakle.
9.
Mekane kao dusa!
10.
Ove kifle mozete praviti i u slatkoj varijanti, dzem, nutela, eurokrem. Prednost odnosno ono sto ih pravi fantasticnim jeste sto se testo razvuce i celom duzinom stavi nadev. Tako da kad su pecene celom duzinom imate punjenje, sto i jeste slast i cilj.
Objavio/la Kolaci
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar