utorak, 27. listopada 2015.
STARINSKA TORTA SA LJESNJACIMA I COKOLADOM
Jako fini spoj preprzenih ljesnjaka i cokolade , te sve upakovano u saum od bjelanjaka , vrijedi probati .
SASTOJCI
Nadjev
4 zumanjka
140 g secera u prahu
1 Vanilin šećer Dolcela
150 g tamne cokolade
150 g mljevenih ljesnjaka
2 Vanilin šećer Dolcela
malo vrelog mlijeka
250 g omeksnog maslaca
Biskvit
6 bjelanjaka
1/8 zlicice soli
6 zumanjaka
6 zlica secera
120 g mljevenih ljesnjaka
2 zlice Pšenično glatko brašno Podravka
1 vanilija
Preljev
100 ml vode
50 g secera
1 Vanilin šećer Dolcela
sok od 1-og limuna
Saum
4 bjelanjka
1/4 zlicice soli
2 Vanilin šećer Dolcela
240 g secera
100 ml vode
PRIPREMA
1. Najprije napravi nadjev tako sto ces na pari kuhati zumanjke i secer dok se secer ne otopi uz stalno mijesanje oko 4-5 min . Zumanjcima dodaj narezanu cokoladu i mijesaj dok se ne otopi . Skini smjesu sa vatre . Mljevene ljesnjake pomijesaj sa vanilijom i dodaj vrelog mlijeka tek toliko da se ljesnjaci navlaze . Poparene ljesnjake dodaj u skuhani dio nadjeva i dobro promijesaj , pokrij sa plasticnom folijom i pusti da se potpuno ohladi .
2. U medjuvremenu napravi i ispeci biskvit tako sto ces najprije umutiti bjelanjke sa solju u pjenicu i ostaviti sa strane do upotrebe . U drugoj posudi izmijesaj zumanjke sa secerom i vanilijom dok ne pobijele . Zumanjcima dodaj mjesavinu ljesnjaka i brasna i polako u tri navrata dodaji pjenu od bjelanjaka . Kalup za tortu oblozi papirom za pecenje , pa ispi pripremljeni biskvit i peci 30 min na 170 stupnjeva . Pecen biskvit ohladi .
3. U medjuvremenu napravi preljev tako sto ces sve sastojke kuhati na laganoj vatri dok se secer ne otopi . Skuhan sirup skini sa vatre i potpuno ohladi .
4. Sada je najbolje da dovrsis nadjev . Maslac pjenasto izmuti , pa polako dodaji rashladjenu kremu . Mijesaj mikserom dok krema ne postane sjajna i ujednacena . Ostavi sa strane do upotrebe .
5. Hladni biskvit preprezi jednom vodoravno i natopi ga pripremljenim preljevom . Donji dio biskvita stavi na servirni tanjur i premazi ga sa 1/2 nadjeva , prekrij ga sa drugim dijelom biskvita i premazi drugi dio nadjeva . Sve lijepo poravnaj i stavi u hladnjak da se sve dobro rashladi .
6. U medjuvremenu napravi saum tako sto ces secer i vodu staviti kuhati i pustiti da kuha dok se sirup ne skuha oko 5-6 min . Temperatura sirupa treba iznositi 115 stupnjeva . U medjuvremenu izmuti bjelanjke u pjenicu sa malo soli i vanilijom , pa joj dodaji vreli sirup i nastavi mutiti oko 7 min dok saum ne postane cvrst , svilenkast i dok se ne prohladi .
7. Dobivenim saumom odmah premazi tortu sa svih strana jer sto duze bude stajao to ce postajati kruci i nece se moci fino mazati . Tortu ukrasi i dekoriraj po nahodjenju . Gotovu tortu drzi u hladnjaku do serviranja .
Izvor: coolinarika.com
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar