utorak, 27. listopada 2015.

PITA S VIŠNJAMA

 

Tajna je u nadjevu!

SASTOJCI
Prhko tijesto
300 gr glatkog brašna
150 gr margarina
100 gr šećera
1 vanili šećer
1 prašak za pecivo
1 jaje
1 žlica kiselog vrhnja
krušne mrvice za posipanje




Nadjev
450 gr višanja
250 ml soka od višanja i vode
100 gr šećera
30 gr gustina

Za posipanje
šećer u prahu




PRIPREMA
1. Od brašna, praška za pecivo, šećera, vanili šećera, jaja, kiselog vrhnja i margarina zamijesite prhko tijesto. Ukoliko je lomljivo u tijesto dodajte 1 žlicu kiselog vrhnja pa sve još jednom dobro premijesite da se sastojci povežu.
2. Gotovo tijesto odložite u hladnjak na 2-3 sata da se stisne kako bi se kasnije lakše razvaljalo.
3. U međuvremenu pripremite nadjev.
4. Višnje dobro ocijedite. U 250 ml tekućine (sok od višanja + voda) dodajte šećer pa ju zakuhajte.
5. Gustin razmutite s malo tekućine pa kad sok prokuha dodajte razmućeni gustin i kuhajte ga na laganoj vatri dok se ne zgusne. Na kraju dodajte višnje i sve promiješajte.

  6. Pećnicu zagrijte na 180*C.
7. Kalup (promjera cca. 24×24 cm) u kojem ćete peći pitu pospite krušnim mrvicama.
8. Tijesto podijelite na dva dijela pa jedan dio razvaljajte na veličinu kalupa i prenesite u kalup. Tijesto je dosta lomljivo pa ga ja obično razvaljam između dva masna papira, a tako ga bez problema prenesem u kalup.
9. Tijesto u kalupu ponovo pospite krušnim mrvicama.
10. Zatim dodajte pripremljeni nadjev. Preko nadjeva stavite drugi dio tijesta.
11. Pitu pecite na 180*C oko 35 minuta odnosno dok tijesto lagano ne porumeni.
12. Pečenu pitu pospite šećerom u prahu.
13. Dozvolite vašoj piti da se dobro ohladi na sobnoj temperaturi prije konzumacije!
14. I uživajte!!!

Posluživanje
Na isti način možete napraviti i pitu sa šumskim voćem.

Izvor: coolinarika.com

Nema komentara:

Objavi komentar