četvrtak, 1. listopada 2015.

BAKLAVA SA SUHIM SLJIVAMA



Najbolja baklava!


  SASTOJCI
1 paket jufki ( jufke za baklave ima u svakom marketu)
1 kg suhih sljiva
pola kg oraha
cetvrt kg putera
sok od jednog limuna
800 g secera
800 ml vode




PRIPREMA
1. Prvo napravite agdu.

Potom obavite sve pripreme:

- noc prije sljive potopiti u vodu, sljedeci dan kospice odstranimo i sljive izrezemo na sitne trakice
- isjeckat orahe na sitno
- otopit puter
- jufke pripremiti




2. Pomastimo tepsiju u kojoj cemo baklavu praviti. U jednom paketu dodje 12 jufaka, na polovici cete staviti sljive. Po tepsiji stavimo 3 jufke a svaku namazemo sa puterom. Potom pospemo sa orasima, nastavimo ovaj postupak - juftka, puter, orasi - dok ne dodjemo do 6 jufki, a potom 6 jufku pospemo puterom, orasima, sljivama i opet orasima. Potom nastavimo sve dok ne potrosimo jufke - jufka, puter, orasi. Kada smo zavrsili redanje, baklavu izrezemo ostrim nozem na rombove ili kocke.


  3. Baklavu pecemo najmanje sat do sat i po, prvo na jacoj temperaturi dok ne dobije zlatnozutu boju, a zatim smanjimo temperaturu da se unutrasnje jufke suse.

Vrucu zalijemo hladnom agdom.

Agda
Kuhat vodu i secer 20-ak minuta. Kad bude gotovo dodati sok od jednog limuna. Ostavit da se hladi, jer ide vruca baklava i hladna agda.

Izvor: coolinarika.com

Nema komentara:

Objavi komentar