srijeda, 18. studenoga 2015.
TORTA "MAMMA MIA"
SASTOJCI
BROWNIE PODLOGA
100 g cokolade sa 70% kakao
150 g maslaca
170 g secera
2 jaja
75 g brasna
70 g oraha
COKOLADANA KREMA
100 ml mlijela
1 zumanjak
15 g secera
155 g cokolade sa 70% kakao
2 listica zelatine
200 ml slatkog vrhnja za slag
JAGODE 20 komada
malo bijele cokolade (2 reda)
PRIRPEMA
BROWNIE PODLOGA ( 2 "kore" )
Cokoladu i maslac otopiti zajedno na pari.
Jaja umutiti sa secerom, pa u umucena jaja ulijevati malo po malo vruce cokolade i maslaca i pritome mutiti svo vrijeme bez prestanka da se nebi jaja zgrusala.
Na kraju dodati i brasno i jos malo mutiti da se sve sjedini.
Dno okruglog kalupa za tortu promjera 20 cm oblozit papirom za pecenje.
Smjesu za brownie podijelit na dva dijela. Ja to napravim tako da prije nego stavim sastojke u zdjelu i pocnem mutiti, izvazem zdjelu, a kasnije izvazem gotovu smjesu, oduzmeme tezinu zdjelu i onda tezinu smjese podijelim na dva jednaka dijela tj. odvazem.
Polovicu smjese uliti u kalup, poravnati i peci na 180 stupnjeva 12 minuta. Provjerit sa cackalicom dali je peceno.
Dok se pece prva "kora" pripremite orahe za drugu.
Orahe malo uprzit na suhoj tavi te ih nasjeckati na malo krupnije komadice.
Kad je prva "kora" pecena, pazljivo odvojit obruc kalupa i zajedno sa papirom izvadit iz kalupa. Budite pazljivi i to obavite brzo da vam nebi se rasula "kora" dok je vruca. Ostaviti da se haldi na papiru.
Dno kalupa oblozit ponovo sa papirom na isti nacin, al' ovaj put premazati papir sa malo ulja prije nego ulijete smjesu za drugu "koru".
Uliti smjesu, poravnati i posuti sa nasjeckanim orasima.
Peci takodjer na 180 stupnjeva 12 minuta.Pecenu na isti nacin zajedno sa papirom izvadit iz kalupa i ostavit da se haldi.
Obruc od kalupa operite i posusite.
Sad vratite u kalup ohladjenu prvu "koru". Neka ostane na papiru. Stavite obruc i skarama odrezite visak papira uokolo.
COKOLADNA KREMA
Dok se Brownie "kore" hlade pripremite kremu.
Listice zelatine potopit u hladnu vodu.
Cokoladu usitniti.
100 ml mlijeka staviti da se zagrije do tocke kljucanja.
1 zumanjak izmutiti sa secerom u nekoj solji. To mozete sa zicom, netreba mikser.
Dodati malo vruceg mlijeka u umuceni zumanjak i promijesati sa zicom, a onda sve istresti u vruce mlijeko. Vratiti sve zajedno na stednjak i zagrijati , uz stalno mijesanje, opet do tocke kljucanja, al' nesmije prokljucati !!!. Maknuti sa stednjaka i u vrucem otopit nabubrenu zelatinu, dodati usitnjenu cokoladu i ostaviti stajati. Neka stoji dok mutite slatko vrhnje u cvrsci slag. Za to vrijeme cokolada ce se rastopiti i onda sve zajedno promijesajte.
U cokoladnu kremu dodati slag i sve izmjesati sa zicom da se poveze u jednu kremu.
Obruc kalupa namazite sa malo ulja i naprasite sa secerom u prahu, tako ce se lakse odvojit i nece ostati kreme na njemu ;) Jagode oprati i dobro posusiti.
Nekoliko jagoda prerezat na pola po duzini i redati ih uz obruc kalupa sa spicom na gore, preko brownie podloge.
Uliti cokoladnu kremu.
Sad "uroniti" nekoliko jagoda u kremu sa spicom na dole.
Od druge brownie "kore", one sa orasima, izrezat par krugova ili drugih oblika po zelji i redati preko "zaronjenih" jagoda.
Prije ovog koraka nebi bilo lose tortu ostavit kratko u frizider da se krema malo stisne da nebi brownie's potonuli :)
Ja sam se odlucila za cetiri kruga brownie's po sredini.Stavite tortu u frizider da se hladi.
Kad se krema stisnula odozgo mozete ukrasiti tortu sa jos par cijelih jagoda. Ostavite zelene peteljke, jagode oprati i dobro posusiti.
Otopiti malo bijele cokolade i umocit svaku jagodu do pola. Poredati ih na tortu i opet u frizider na hladjenje. Torta se treba hladit najmanje 4 sata.
Izvor:http://www.coolinarika.com/
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar