nedjelja, 29. studenoga 2015.
ROLAT SA MAKOM
SASTOJCI
za rolat
6 jaja ( sobne temperature )
60 g brašna
100 g ne mlevenog maka
120 g šećera u prahu
1 kesica vanilinog šećera ili 1 kašika vanilla paste
korica od pola limuna
4-5 kašika džema od kajsija
za fil
300 g mascarpone sira
3 vršne kašike kisele pavlake
2 kašike šećera u prahu
1 kesica vanilinog šećera ili vanila paste
korica od pola limuna ili 5-6 kapi prirodnog ulja od limuna
za dekoraciju
po želji: umućena slatka pavlaka sa 100 g mascarpone sira ili šećer u prahu
PRIPREMA
Odvojiti belanca od žumanaca i belanca umutiti u šne sa dve kašike prah šećera i ostaviti sa strane.
Žumanca umutiti sa preostalim šećerom i vanilom u gustu i svetlu smesu.
Brašno prosejati i dodati mak i sve zajedno izmešati.
Dodavati naizmenično belanca i brašno i sve, nežnim pokretima,sa spatulom,sjediniti sa smesom od žumanaca.
Pleh,veličine 44cm X 30cm ili sličinih veličina, prekriti sa papirom za pečenje i sipati smesu.Poravnjati i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 175*C oko 15 minuta ili dok vam ne porumeni odozgore. Nemojte ga prepeći, pucaće vam kad ga budete umotavali. ( ako želite da vam je kora deblja peći u manji pleh i ako želite više fila, stavite još mascarpone...ovo je dovoljno koliko sam ja stavila )
Pečenu koru prevrnuti na krpu,pažljivo skinuti papir za pečenje i zaviti u rolat.
Ostaviti da se ohladi.
Dok se rolat hladi napraviti fil.
Umutiti mascarpone sira sa kiselom pavlakom, vanilom i limunovom koricom.
Prohlađeni rolat odviti,premazati sa džemom od kajsija ( originalni recept kaže džem od jagoda, meni se više dopao džem od kajsija,jer mi je po malo kiselkast ) i onda premazati sa filom od sira.Zaviti ponovo u rolat i ostaviti 4-5 sati da se dobro rashladi. ( najbolje je ostaviti ga preko noći )
Posuti prah šećerom ili dekorisati sa mešavinom umućene slatke pavlake i mascarpone sira...izbor je vaš.
Skuvajte kafu ili poslužiti sa ledenom kafom i uživati
Izvor:http://www.coolinarika.com/
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar