četvrtak, 19. studenoga 2015.

ĆETEN TAFNE



Sastojci
Fil:
250 gr šećera
1 dcl vode
250 gr ćete alve od vanile ili vanila/orasi
250 gr oraha
1 pak vanil šećera

 
2 lista manje oblande ili 1 liste veće presečen na pola

Glazura:
200 gr prah šećera
2-3 kašike vrele vode
malo maslaca / parče veličine oraha
1 kašika ulja
par kapi arome maline
1 kašika ruma

Priprema
1.
250 gr šećera sipati u šerpicu pa preliti sa 1 dcl vode. Kuvati 2 minuta da lagano vri, da se dobije redji sirup.
2.

 
U sirup dodati 250 gr ćeten alve i nastaviti sa kuvanjem na laaaaaganoj vatri dok se alva ne istopi. Kad se sve sjedinilo skinuti sa vatre i dodati 250 gr mlevenih oraha i 1 pak vanil šećera. Dobro izmešati i filovati izmedju dva lista male oblande. Blago pritisnuti da se listovi slepe a kad se fil malo prohladi možete odozgo staviti neki ravan predmet koliko da blago pritisne.

3.
Ohladjen kolač preliti glazurom:
200 gr najfinijeg prah šećera preliti sa malo vrele vode (počnite sa 1-2 kašike i polako dosipajte po malo) koliko da se dobije gust fondan, dodati parčence maslaca veličine manjeg oraha, 1 kašiku ulja, par kapi soka od maline (ili arome maline) i jednu kašiku ruma. Sve dobro izmešati, po potrebi dodati još malo šećera ili kap-dve vrele vode. Smesa treba da bude svilenkasta, lagana, penasta. Lagano premazati kolač, poravnati ga nožem koji ćete potapati u vrelu vodu pa višak vode otresti.

4.

Kolač ostaviti na sobnoj temperaturi da prenoći i da se glazura osuši. Seći na kockice ili štangle. Nekako mi ispadne više kad sečem na kocke ;)))
Posluživanje
P.S. Predstavu nemam šta znači "tafne"!

http://www.coolinarika.com/

2 komentara:

  1. Ukrade recept kao i obicno. Jel problem da sami nesto napravite i objavite? Ocigledno jeste...

    OdgovoriIzbriši
  2. Ukrade recept kao i obicno. Jel problem da sami nesto napravite i objavite? Ocigledno jeste...

    OdgovoriIzbriši