ponedjeljak, 2. studenoga 2015.

TORTA SA MAKOM



SASTOJCI
200g maslaca
50g secera u prahu
9 jaja
1 kasicica limunove korice
150g secera
prstohvat soli
2 vrecice vanilin secera
310g mljevenog maka
150g przenih mljevenih ljesnika
1 kasicica cimeta
50-100g dzema od malina



PRIPREMA
1.
Odvojiti zumanjke od bjelanjaka. Bjelanjke umutiti u cvrst snijeg sa 150g secera.Ostaviti na stranu.
2.
Maslac sobne temperature umutiti sa secerom u prahu i dodavati jedan po jedan zumanjak. Dodati van. secer, lim.koricu i cimet.Sve dobro umutiti.
Ljesnike prethodno poprziti, oguliti od kozice i samljeti.
3.
Mak i mljevene ljesnike pomijesati skupa.
Mijesajuci drvenom kasikom, postepeno i naizmjenicno dodavati mljevene ljesnike s makom i umucene bjelanjke smjesi od zumanjaka i maslaca.
Izmijesati lagano ali temeljito da se sve lijepo poveze.
4.
Pecnicu ugrijati na 180°C, koristiti iskljucivo opciju pecnice donji i gornji grijac (nikako vruci zrak!). Izliti smjesu u kalup (26cm), prethodno pomascen i pobrasnjen i peci 45-60 min, provjeravati cackalicom da li je gotovo. Ostaviti da se potpuno ohladi.
5.
Ohladjen kolac prepoloviti, donju polovinu premazati dzemom od malina i poklopiti gornjom.
Ukrasiti otopljenom cokoladnom glazurom.

http://www.coolinarika.com/

Nema komentara:

Objavi komentar