srijeda, 18. studenoga 2015.
JABUKOVO SIRĆE LIJEK ZA SKORO SVE: Reguliše holesterol i šećer u krvi, štiti od infekcija, liječi kašalj…
Sa svojih 90 različitih sastojaka, od čega je 20 minerala i vitamina, jabukovo sirće je temeljni sastojak zdravlja i vitalnosti.
Samo je jedna kašičica sirćeta dovoljna da se zadovolji dnevna potreba organizma.
Ono povoljno djeluje na rast i diobu ćelija, te živčanu i mišićnu aktivnost. Naučno je dokazano da održava vitalnost i osvježava organizam, potiče cjelokupni metabolizam, te jača njegove odbrambene mehanizme, dakle imunitet. Povoljno djeluje na cirkulaciju, štiti srce i krvne žile. Čisti krv od toksičnih tvari, smanjuje mogućnost povišenog krvnog pritiska i nastanka ugrušaka, te pomaže u regulaciji nivoa holesterola, masnoća i šećera u krvi÷
Iako upotreba jabukovog sirćeta u ljekovite svrhe ima neobično dugu tradiciju, obzirom da su se kroz vjekove njime liječile ili ublažavale gotovo sve tegobe i bolesti, tvari koje ono sadrži te njihov pozitivan utjecaj na zdravlje čovjeka sistematski je nabrojio i naučno obradio tek 1958. godine Amerikanac D.C.Jarvis. Naučno je dokazano da jabukovo sirće održava vitalnost i osvježava organizam, potiče cjelokupni metabolizam, te jača imunitet.
Tajna ljekovitosti
U jabukovom sirćetu, čiju osnovu čini octena kiselina koja mu daje kiseli okus te koja djeluje kao prirodan antiseptik i konzervans, krije se više od 90 različitih sastojaka, među kojima i 20-ak vitamina, minerala i elemenata u tragovima.
Naprimjer, 10 g jabukovog sirćeta sadrži 0,6 mg kalcija, 0,06 mg željeza, 0,1 mg natrija, 10 mg kalija, 2 µg fluora, 0,1 µg joda, te 0,001 mg beta karotena. Važno je znati da svako jabukovo sirće ne posjeduje spomenuta hranjiva i ljekovita svojstva. Kako je danas ponuda veća nego ikad, prilikom izbora treba biti vrlo oprezan.
U obzir stoga dolazi samo jabukovo sirće spremljeno od cijelih, ne prezrelih plodova jabuka koje su uzgojene na ekološki način. Najbolje su stare sorte jabuka, ili pak još bolje divlje, šumske jabučice. Nadalje, to treba biti sirće pripremljeno od voćnog soka dobivenog hladnim prešanjem jabuka, koji je potom sazrio na prirodan način, bez hemijskih dodataka.
Zahvaljujući sastavu jabukovo sirće predstavlja izuzetan prirodni napitak kojim se, kao dodatku ishrani, može zadovoljiti dnevna potreba organizma za neophodnim tvarima, naprimjer vitaminima, mineralima i elementima u tragovima, u svrhu održanja zdravlja, te poboljšanja psihofizičkih sposobnosti.
Lijek za sve
Naučno je dokazano da održava vitalnost i osvježava organizam, potiče cjelokupni metabolizam, te jača njegove odbrambene mehanizme, dakle imunitet. Povoljno djeluje na cirkulaciju, štiti srce i krvne žile. Čisti krv od toksičnih tvari, smanjuje mogućnost povišenog krvnog pritiska i nastanka ugrušaka, te pomaže u regulaciji nivoa holesterola, masnoća i šećera u krvi.
Zbog svog dezinfekcijskog i antibakterijskog djelovanja povoljno djeluje i na probavu. Pospješuje je i štiti od raznih poremećaja, posebno infekcija. Njegovo dezinfekcijsko djelovanje dolazi do izražaja i kod različitih infekcija dišnih putova, te tako jabukovo sirće može pomoći kod upale grla, kašlja, promuklosti, astme i slično. Ono potiče lučenje želučane kiseline, brine za optimalno iskorištavanje hranjivih tvari te povoljno djeluje kod nervoze želuca. Štiti crijevnu floru od toksičnih bakterija, smanjuje nadutost i proljev, te regenerira sluznicu crijeva. Povoljno djeluje na rad jetre, slezene i žuči. Također pospješuje funkciju bubrega, povoljno djeluje u slučaju manjih poremećaja u njihovom funkcioniranju, te ublažava infekcije mokraćnih puteva.
Jabukovo sirće potiče ćelijsku izgradnju kože i vezivnog tkiva, te, kao što je to već odavno poznato, pospješuje zacjeljivanje ogrebotina, rana i opeklina, a povoljno djeluje i kod različitih kožnih oboljenja, naprimjer prištića, osipa i lišajeva. Iz istih se razloga jabukovo sirće može koristiti i u službi ljepote i zdravlja kože tijela i lica, te kose i noktiju. Njegovom se primjenom mogu znatno ublažiti posljedice artritisa. Pomaže i kod proširenih vena, natečenih stopala te bolnih ili umornih mišića. Poznato je da se dugotrajnom konzumacijom jabukovog sirćeta može prevenirati osteoporoza i karijes. Djelotvorno je i u slučaju pomanjkanja koncentracije, jer pospješuje mentalne sposobnosti, te u slučaju problema sa spavanjem, glavoboljama i migrenama.
Zbog svega spomenutog, dodatni se unos vitamina, minerala i ostalih tvari kojima obiluje jabukovo sirće, preporučuje svima, a naročito djeci, trudnicama, sportistima, pušačima, osobama pod stalnim stresom i starijim osobama. Način na koji se mogu iskoristiti sve te blagodati jabukovog sirćeta je više nego jednostavan. Prema savjetima stručnjaka s područja alternativne medicine treba svakodnevno, tokom cijeloga života, ujutro natašte popiti napitak od prirodnog jabukovog sirćeta spremljen prema temeljnom receptu.
“Topi” suvišne kilograme
Permanentno konzumiranje jabukovog sirćeta u svrhu održanja vitalnosti i zdravlja organizma rezultira pozitivnim pomacima i kada je riječ o suvišnim kilogramima, dok u kombinaciji već i s manjim promjenama u prehrani i životnim navikama, naprimjer sa smanjenjem unosa soli i slatkiša, te više kretanja i fizičke aktivnosti, sirće zaista može učiniti jako dobre stvari. Važno je napomenuti da bi se, uz smanjenje kilograma, trebalo primijetiti i smanjenje celulitnih naslaga te obima trbuha.
RECEPT: Želite li izgubiti suvišne kilograme, u toku 6 do 8 sedmica prije svakog obroka popijte čašu tople vode u koju ste razmutili 1 čajnu kašičicu sirćeta. Ukoliko želite u kraćem roku postići vidljive rezultate, dva dana izbjegavajte krutu hranu i `postite` na način da, uz standardni napitak od vode, 2 čajne kašičice jabukovog sirćeta i kašike meda 3 puta na dan, konzumirate samo biljne i voćne čajeve te supe od povrća. Nakon spomenute dijete polako pređite na uobičajenu ishranu.
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar