ponedjeljak, 2. studenoga 2015.

DOMAĆI KEČAP



Imala sam utisak da je pravljenje kečapa vrlo komplikovan posao dok nisam probala napraviti ovaj!
SASTOJCI
5 kg paradajeza
10 mesnatih crvenih paprika
10 srednjih glavica crnog luka
1 glavica belog luka




pola veze peršuna
pola veze bosiljka
štapić cimeta
1 dcl alkoholnog sirćeta
1 dcl šećera
1/2 dcl soli
2 lovorova lista




PRIPREMA
Paradajez oprati, očistiti i iseći na četvrtine. Takođe  isto uraditi sa crnim lukom, paprikama i belim lukom. Staviti u veliki lonac, naliti vode da bude 1 prst iznad povrća  i poklopljeno na tišoj vatri kuvati 20 minuta.

Procediti od vode, premestiti u manju šerpu i izblendati sa štapnim mikserom.

Samleti na mlinu za paradajez da se odstrane kožice.

U ovu smesu dodati sirće, šećer, so, rolnicu cimeta, lovor, peršun i bosiljak. Ja sam svež peršun i bosiljak vezala koncem kao buket i spustila da se kuvaju u paradajezu. Posle pola sata sam izvukla ove začine na koncu i izbacila. Na kraju kuvanja isto sam uradila sa cimetom i lovorom. Kuvala sam ovu masu oko 50-60 minuta  uz povremeno mešanje do odgovarajuće gustine. Vreme zavisi od kvaliteta paradajeza.

U poslednjih pola sata oprane tegle stavite u rernu i grejte na 100 C. Poklopce obrišite alkoholom.

Vruć kečap ide u vruće flašice. Dobro se zatvore i vrate u rernu da se greju na 100 c 10 minuta. Zatim se rerna ugasi i flašice se ostave dok se sve ne ohladi.

Izvor: http://hlebiso.blogspot.ba/

Nema komentara:

Objavi komentar