utorak, 29. prosinca 2015.

REGENTOVA TORTA




Bogata čokoladna torta, sa finim čokoladnim kremom između sedam mekanih biskvitnih korica. Omiljena poslastica bavarskog princa Regenta, pa stoga i ima sedam korica koje simbolizuju 7 Bavarskih oblasti.

SASTOJCI
za kore:
8 jaja / razdvojenih
250 g šećera u prahu
200 g brašna


 

za krem:
1/2 l punomasnog mleka
3 žumanaca
50 g skroba
100 g šećera
1 štapić bourbon vanilije
30 g kakaa
150 g gorke čokolade
100 g šećera u prahu
300 g omekšalog maslaca


 

za glazuru:
150 g crne čokolade (couverture)
20 g kokosove masti

PRIPREMA
1. Ulupati belanca sa šećerom u prahu u čvrst sneg. Umešati razmućena žumanca, zatim pažljivo umešati brašno. Na 7 listova papira izcrtati krug vel. 26 cm.

2. Na svaki raspodeliti podjednako tetsa, razmazati ravnomerno, i peći jedan po jedan (ili 2 u zavisnosti od veličine pećnice) na 200*C, oko 8 min., tj dok ne dobiju zlatno zutu boju. Na svaki pečeni list staviti obruč 26 cm kako bi odstranili moguće, neravne ivice. Tako jednake i pripremljene kore pustiti da se ohlade.

3. Za krem razmutiti žumanca sa šećerom i skrobom. Zavreti mleko i kakao sa rasečenom vanilom. Procediti i odstranini vanilu.
Mešavinu od žumanaca staviti na vatru, i odmah naliti vrelom mešavinom od mleka i kakaa, neprstano mešajući, zakuvati dok se ne zgusne. Skloniti sa vatre, i umešati rastopljenu čokoladu. Nakon toga krem provući jednom kroz cedilo da bi se razbile moguće grudvice. Povremeno mešajući ohladiti krem na sobnoj temperaturi.

4. Naseckati omekšali maslac (sobne temperature) i penasto ga ulupati sa šećerom u prahu. Mešajući dodavati malo po malo čokoladnog krema.
Vodite računa da krem i maslac budu približno iste temperature, u suprotnom će se masnoća razdvojiti.

5. Na svaku koru rasporediti podjednako kreme, razmazati, pa ih poređati jednu na drugu. Kremom na zadnjoj kori premazati površinu i obod torte. Ostaviti da se hladi oko 3 sata.

6. Rastopiti čokoladu sa kokosovim maslom, i preliti tortu sa svih strana. Ukrasiti kremom ili čokoladnim ornamentima.

Izvor: coolinarika.com

Nema komentara:

Objavi komentar