Sastojci
Za tijesto:
150 g maslaca
80 g kikirikija
80 g šećera
1 jaje
200 g Pšeničnog oštrog brašna Podravka
50 g Gussnela Dolcela
1 Vanilin šećer Dolcela
1 žličica Praška za pecivo Dolcela
Za karamel:
80 g šećera u prahu
250 ml vrhnja za šlag
50 g maslaca
150 g kikirikija
Za čokoladni preljev:
100 g čokolade za kuhanje
200 g mliječne čokolade
250 ml vrhnja za šlag
2-3 žlice limunova soka
Priprema
1.
Od brašna, Gussnela, praška za pecivo, maslaca narezanog na listiće, jaja, mljevenog kikirikija, šećera i vanilin šećera izradite prhko tijesto. Ostavite ga u hladnjaku oko sat vremena.
2.
Nakon toga valjkom razvaljajte tijesto, stavite ga u namazan i pobrašnjen pleh (veličine 32×20 cm) i pecite u pećnici zagrijanoj na 200°C oko 15 minuta.
3.
Dok se tijesto peče, pripremite karamel. U posudu uspite šećer u prahu i zagrijavajte ga na laganoj vatri dok ne dobije zlatnožutu boju.
4.
Posudu maknite s vatre, dodajte maslac, a zatim vrhnje. Promiješajte i nastavite kuhati na laganoj vatri dok se šećer ne otopi. Na kraju umiješajte kikiriki.
5.
Karamel malo ohladite, a zatim izlijte na pečenu i ohlađenu podlogu od prhkog tijesta.
6.
Mliječnu čokoladu i čokoladu za kuhanje natrgajte na manje komade i otopite na pari. Slatko vrhnje stavite neka zakuha, pa ga prelijte po rastopljenoj čokoladi. Miješajte dok ne dobijete jednoličnu glatku masu, kojoj na kraju dodajte limunov sok.
7.
Čokoladni preljev prelijte preko karamela s kikirikijem i ostavite neka se ohladi.
Posluživanje
Kolač poslužite narezan na kocke ili ploške.
Savjet
Kod izrade karamela morate polako dodavati vrhnje uz stalno miješanje.
Nema komentara:
Objavi komentar