nedjelja, 22. studenoga 2015.

Japanska zebra sa sirom


japanska-zebra-torta

SASTOJCI:
50 g putera
250 g krem sira
100 ml mleka
60 g brašna
20 g gustina
6 jaja
180 g šećera
1 kašičica arome vanile
2 kašike kakaa


  PRIPREMA

U šerpici pomešajte mleko, krem sir i iseckan puter. Stavite na laganu vatru i mešajte dok se svi sastojci ne istope i ne dobijete glatku smesu. Ostavite da se ohladi.

Uključite rernu da se zagreje na 160°C, a žicu prebacite u donju trećinu rerne. Okrugli kalup za torte premažite puterom ili uljem, a dno i stranice obložite papirom za pečenje. Kalup spolja umotajte u 3 sloja aluminijumske folije kako bi sprečili da voda, u kojoj će se kolač kuvati, prodre u biskvit. Stavite 2l vode da provri.

Razdvojite belanca od žumanaca pa belanca izmiksajte u čvrst sneg. Dodajte šećer i nastavite miksanje dok se šećer ne istopi, a pena postane gusta i sjajna.

U ohlađenu smesu od sira dodajte brašno, gustin, žumanca i aromu vanile. Izmiksajte, a zatim dodajte trećinu snega od belanaca i lagano izmešajte. Sipajte smesu u ostatak belanaca i lagano mešajte dok se sastojci u potpunosti ne povežu. Podelite smesu na dva dela i u jedan deo dodajte prosejan kakao. Izmešajte. Na sredinu pripremljenog kalupa sipajte 3 kašike svetle smese, a zatim preko toga 3 kašike tamne smese. Nastavite naizmenično sipanje dok sve ne potrošite. Prebacite kalup sa biskvitom u veliki, dublji pleh. Okolo sipajte prokuvanu vodu, a zatim sve zajedno prebacite u zagrejanu rernu. Kuvajte u pari 1h.

Oprezno izvadite kalup sa biskvitom iz vode, odvojite foliju, a zatim i stranice kalupa. Odlepite papir za pečenje i tortu lagano prebacite na tacnu, ostavite da se ohladi, a zatim posluzite. Po želji pospite šećerom u prahu

Nema komentara:

Objavi komentar