utorak, 1. prosinca 2015.

ŠIPAK TORTA



SASTOJCI
Tijesto
200 g tamne čokolade
200 g maslaca
200 g mljevenih lješnika
150 g šećera
100 g brašna + prašak za pecivo
2 kašike ness kafe
5 jaja


 

Fil
250 g Marmelade šipak Podravka
2 kašike konjaka

Glazura
200 ml Vrhnja za kuhanje
150 g čokolade
30 g šećera


 

PRIPREMA
Tijesto
1. Otopiti čokoladu i ostaviti da se hladi.

2. Umutiti maslac i šećer, dodati ohlađenu čokoladu i kafu.

3. Dodavati 1 po 1 jaje, brašno + prašak za pecivo i mljevene lješnike.

4. Peći 30 min na 200 C u kalupu 26 cm.

5. Ohladiti tijesto.

6. Prerezati ga na 2 dijela i poprskati konjakom, namazati marmeladom od šipka.

Glazura
1. Ugrijati vrhnje za kuhanje i dodati čokoladu i šećer. Kada se čokolada istopi skinuti sa špreta i ophladiti.
2. Premazati tortu.

Posluživanje
Ja sam imala turbulencije prilikom presjecanja kolača, ispao mi je gornji dio, onda sam ga skroz izmrvila dadala marmeladu u cijeli gornji dio a donji malo više zalila konjakom. I ostavila u kalupu da se dobro ohladi prije glazure.
Mnogo, mnogo je ukusnija dan poslije.

Izvor: coolinarika.com

Nema komentara:

Objavi komentar