nedjelja, 27. prosinca 2015.

Jutarnja rosa

Jutarnja Rosa

Sastojci

Sastojci :

 200 gr. margarin
 1 šolja šečera (250 ml šolja)
 3 jaja + bjelanak koji ostane od kuglica
 2 šolje brašna
 250 ml. kiselog vrhnja
 5 žlice mlijeka
 2 žlice kakao (za drugu polovinu)
 1 kesica prašak za pecivo
Za kuglice:

 200 gr. svježeg sira
 4 žlice šečera
 1 žumanjak


   1 kesica vanilin šečer
 7-8 žlica kokosovog brašna
Za kremu:

 350 ml. mlijeka
 150 gr. šečera
 3 žlice mekog brašna
 1 kesica vanilin šečer

   100 gr. margarin ( dodaje se kad se ohladi krema)
Priprema

Prvo napravite kuglice, tijesto mora da bude dovoljno tvrdo da se naprave kuglice u veličini kokosovih kuglica.Kuglice stavite na poslužavnik i u zamirzivač na pola sata.
Zatim mekani margarin izmiksajte sa šečerom, dodajte jaja i bjelanak,kiselo vrhnje,na vrhnje odozgo dodajte pecilni prašak i malo ga promješajte u vrhnju.




  Zatim dodajte mlijeko,izmiksajte i polako dodavajte brašno.Izmiksajte fino.
Pola tijesto izlijte u namaščeni kalup a u drugoj polovini dodajte 2 žlice tamnog kakaa.Izmješajte da se lijepo sjedini i tamni deo izlijte preko svijetlog  dijela i poravnajte lepo žlicom.
Kuglice koje su stale u zamrzivač potisnite u tijesto kako na VIDEU na jednakom rastojanju .
Pecite na 180 stepeni od 40-45 minuta u kalup br.24 ili u manju tepsiju.Ohladite.Ja sam pekla u 28 cm, ali mi je ispao niži nego u originalu.
Dok čekate da se peče skuhajte kremu.
Za kremu...izmješajte šecer i brašno, dodajte vanilu i polako dodavajte u mlazu mlijeko
neprestano mješajuci metlicom da ne nastanu grudvica.A ako nastanu ukljucite štapni
mikser i izmiksajte i grudvice ce nestati.
7. Kremu ohladite i dodajte 100 gr. margarina i izmiksajte mikserom.Namažite kolac,
posujte naribanom cokoladom ili kakaom.
Izvor:  www.coolinarika.com

Nema komentara:

Objavi komentar