Sastojci
Tijesto
3 dl brašna
3 dl šećera
3 dl pšeničnog griza
1 prašak za pecivo
Nadjev
1,5 kg jabuka
2 vanilin šećera
po guštu cimeta
Preljev
1 jaje
1 dl ulja
2,5 dl mlijeka
Priprema
Primjetili ste da su mjere u decilitrima – dobro ste primjetili. Sve količine mjerite u nekoj čaši s mjernom skalom. Zaboravite na vagu i mikser, ovdje nemaju što raditi.
1.
Ogulite i naribajte jabuke. Pospite ih cimetom i vanilin šećerom.
2.
U posudi pomiješajte brašno, šećer, griz i prašak za pecivo da se smjesa ujednači.
3.
Kalup za pečenje dobro premažite maslacem. Ravnomjerno NASIPAJTE 1/3 (3 dl) pripremljene mješavine za tijesto. Na to posložite polovicu jabučnog nadjeva – nemojte cijediti jabuke! Opet posipajte 3 dl smjese, pa složite i drugu polovicu jabuka. Na kraju po vrhu nasipajte ostatak smjese.
4.
Razmutite jaje u mlijeku i ulju pa tom mješavinom ravnomjerno zalijte pripremljeni kolač. Ukratko, to sve izgleda ovako.
5.
Pecite 35-40 minuta na 200°C. Pečeno pospite šećerom u prahu.
Posluživanje
Kolač je najbolje ostaviti nekoliko sati (ili preko noći) kako bi vlaga ravnomjerno natopila sve slojeve sipkavog tijesta. To je ujedno i razlog što se naribane jabuke ne cijede - sok natapa nasipani sloj "tijesta" kako ne bi ostajali suhi džepovi.
Nema komentara:
Objavi komentar