petak, 20. studenoga 2015.

MOJ KARAMELKO



SASTOJCI
Podloga
300 gr keksa
60 gr otopljenog maslaca ili krem sira


 
Krema
350 gr karamela
1/4 salice mlijeka
500 gr krem sira
3 zlicice zelatine u granulama/prahu
1 zlica vruce vode
300 ml slatkog vrhnja
1 salica = 250 mil


 
Topping
1/4 salice mlijeka (62.5 ml)
150 gr karamela
2 zlicice zelatine u prahu
1 zlica vruce vode
1 salica = 250ml

PRIRPEMA
Izmijesati izmrvljene kekse i maslac te utisnuti smjesu u kalup (20cm) pritom praveci rub od oko 1 cm uz obruc kalupa (koristila sam keksice s limunkastim punjenjem, vi mozete umjesto maslaca staviti i krem sir ako zelite).

Staviti kalup u frizider dok pripremimo kremu.

Staviti mlijeko da lagano prokuha i dodati mu karamele te nastaviti mijesati nad vrlo vrlo laganom temperaturom. Nakon sto su karamele poptuno istopljene maknite s vatre i ostavite hladiti.

Krem sir dobro izmiksati, dodati mu otopljene karamele, opet izmijesati, dodati zelatinu
koju smo rastvorili u toploj vodi, umijesati izmiksano slatko vrhnje i sve sjediniti te preliti preko podloge od keksa i vratiti u frizider...

U toplo mlijeko nad laganom vatrom umijesajte ostatak karamela, mijesajte da bi se karamele potpuno otopile.

Maknite s vatre i dodajte zelatinu te sve dobro promijesajte i prelijte preko kolaca.

Vratite kolac u frizider, pricekajte barem 4-5 sati i dalje znate sto vec treba! :)

POSLUZIVANJE
E sad, ondaK je bilo ovako; dogovorile smo da ce svaka napisati sto je i koliko tocno svega stavila da
bismo mogle usavrsiti Karamelka, pa vas lijepo molim samo tako nastavite... napisite
koliko cega itd, napisite i ako nesto nije uredu, nema problema, nema ljutnje, naprotiv!
Hvala :)

Svima nam je jasno da je Karamelko bas sladak pa stoga pazljivo, iako vjerujem da ce
ovakav kolac izabrati oni koje bas vole karamele...

Svejedno, ne treba pretjerivati!

U originalnom receptu pise da je potrebno sveukupno 500 gr karamela (350gr u kremu
& 150gr za topping), a ja ostavljam vama da prosudite sto je vama bolje, jer kako kazu
ukusi a i okusi su razliciti :)

Isto tako uvijek je dobro i pored toga sto imamo isprintane recepte, svratiti i procitati,
mozda je nesto izmjenjeno, procitati iskustva onih koje su vec napravile kolac, no vi to vec svakako znate i bez da vam ja to kazem :)

Izvor:http://www.coolinarika.com/

Nema komentara:

Objavi komentar