petak, 20. studenoga 2015.
CIK CAK MAKOVNJACA
SASTOJCI
450 gr brasna
1 cijelo jaje plus jedno zumance
2 supene kasike secera
60 gr putera
oko 1,5 dcl mlijeka
1 pakovanje suhog kvasca
korica jednog limuna i mrvica soli
fil
200 gr mljevenog maka
1 supena kasika ruma
1 kesica vanilije
6 supenih kasika secera
mlakog mlijeka, koliko mak upije-treba da je masa gusca
PRIPREMA
Prvo sameljite mak!
Mljeveni mak stavite u serpicu, dodajte secer, rum, vaniliju i doljevajuci po malo mlijeka, uz mijesanje da mak ne "uhvati", kuhajte dok mak ne upije mlijeko!
Brasno, secer, so, jaja, kvasac i koricu limuna stavite u zdjelu i doljevajuci po malo mlakog mlijeka zamijesite glatko tijesto. Pokrite zdjelu samoljepljivom folijom i ostavite na mlakom mjestu da nadolazi.
Nadoslo tijesto radi lakseg rukovanja podijelite na dva dijela. Razvaljajte oklagijom jednu polovinu u dugu tanku traku sirine 20-ak centimetara a debljine oko 0,5 cm. Premazite tijesto rashladjenim makom, savijte u rolnu i rezite komade po 4 cm sirine.
Tepsiju oblozite papirom za pecenje. Pocnite slagati komade od sredine tepsije. Na odrezanu stranu (vidi se mak) naslonite bocni komad (strana sa tijestom) i tako naizmjenicno dok ne utrosite sav materijal. Premazite bjelancetom cijelu makovnjacu.
Ostavite makovnjacu pokrivenu da se digne otprilike 15 minuta a potom ubacite u zagrijanu rernu i pecite dok ne porumeni, otprilike 25 minuta.
Rashladjenu makovnjacu pospite secerom i prahu i sluzite.
POSLUZIVANJE
U fil mozete dodati suve grozdjice ako volite, ili ovo isto napraviti sa nekim drugim npr. orasima, rogacem, pekmezom...
Izvor:http://www.coolinarika.com/
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar