četvrtak, 26. studenoga 2015.

JAPANSKI SOUFFLÉ CHEESECAKE OD 3 SASTOJKA



SASTOJCI
Sa kondenziranim mlijekom:
kalup Ø20 cm
5 jaja sobne temperature
225 g krem sira sobne temperature
400 g zaslađenog kondenziranog mlijeka


 

Sa bijelom čokoladom:
kalup Ø15-16 cm
3 jaja
120 g bijele čokolade
120 g krem sira


 

PRIPREMA
Kalup promjera 20 cm namazati maslacem.

Izrezati krug i traku od papira za pečenje, traka treba viriti iz kalupa par centimetara. Papir premazati maslacem s jedne strane, pa za kalup zalijepiti nenamazanom stranom. Namazana strana će biti uz kolač. Na ovaj način kolač, koji će pri hlađenju malo pasti, će kliziti niz namazani papir i neće popucati.

Kako će se torta peći u vodenoj kupelji, kalup izvana umotati u dva sloja Al-folije što će spriječiti prodiranje vode u kalup kroz šavove.
Tako pripremljen kalup staviti u veću, dublju posudu.

Sa kondenziranim mlijekom:
Zagrijati pećnicu na 160"C.
Odvojiti bjelanjke od žumanjaka, pa istući u čvrsti snijeg.

Krem sir izmiksati pa dodati zaslađeno kondenzirano mlijeko. Kad se sir i mlijeko dobro povežu, dodati žumanjke i tući dok se ne dobije glatka smjesa.
Na kraju, u 2-3 navrata lagano umiješati snijeg od bjelanjaka.

Smjesu uliti u pripremljeni kalup.
Kalupom par puta lagano kucnuti o ravnu površinu kako bi izašli mjehurići zraka (ja ga pustim da "padne" sa 1 cm visine) .

Kalup staviti u posudu, uliti kipuću vodu da bude do pola visine kalupa i peći 40 minuta.
Isključiti pećnicu i ostaviti tortu u njoj pola sata.
Nakon pola sata izvaditi na rešetku i kad se potpuno ohladi izvaditi iz kalupa, skinuti papir i po želji posuti šećerom u prahu.

Držati u hladnjaku, a prije posluživanja izvaditi par minuta na sobnu temperaturu.

Sa bijelom čokoladom:
Zagrijati pećnicu na 170"C.
Čokoladu izlomiti i otopiti nad parom. Dodati krem sir i miješati dok se i sir ne rastopi. Maknuti sa pare, dodati žumanjke i miješati dok se ne dobije glatka smjesa.

Bjelanjke istući u čvrst snijeg pa lagano umiješati u kremu u 2-3 navrata. Izliti u pripremljeni kalup.
Peći u posudi sa vrelom vodom 15 minuta na 170"C, 15 minuta na 160"C, te 15 minuta u ugašenoj pećnici.
Izvaditi na rešetku i kad se potpuno ohladi, izvaditi iz kalupa, maknuti papir i po želji posuti šećerom u prahu.

Napomena:
Ako se torta peče u kalupu za soufflé ili drugoj vatrostalnoj posudi, ne treba izvana oblagati folijom.
Koristila sam ABC sir.

Izvor: coolinarika.com/

Nema komentara:

Objavi komentar