petak, 13. studenoga 2015.

Sočna pita sa šljivama

IMG_2945-web-t3


Ova ukusna poslastica predstavlja veoma uspješnu kombinaciju gotovih kora za pitu, biskvitnog tijesta i voća, a prelivanje sirupom samo naglašava njenu sočnost i čini da joj je teško odoljeti.



Do ovog posta, nikad nisam razmišljala o tome kako bi najbolje bilo nazvati ovu poslasticu. Kod nas u kući je to oduvijek bila pita sa šljivama ili pita sa višnjama, u zavisnosti od voća koje bilo aktuelno u to doba.

Sočna pita sa šljivama
Dakle, govorimo o kombinaciji gotovih kora i biskvitne smjese, šta je to po vama? Pita ili kolač?!

Ipak, možda smo ipak navikli da ono za šta su nam potrebne tanke kore, zovemo pitama. Tako ću i ja ovdje, mada da znate da bi sasvim ravnopravno ovo mogao biti i sočni voćni biskvitni kolač.

Sočni kolač sa šljivama Prelivena pita sa šljivama
Recept je veoma prilagodljiv. Odaberite voće koje želite ili koje imate. Ukoliko je slatko, smanjite za nijansu količinu šećera u biskvitnom nadjevu. Uzgred, kad umutite jaja sa šećerom, jogurtom, grizom i ostalim sastojcima, dobićete mnoogo smjese. Nemojte da vas to uplaši, jer, vjerovali ili ne, sve će se utrošiti. Važno je samo da premažete svaku koru i sve će biti kako treba.

Prelivena voćna pita
Recept
Biskvitna pita sa šljivama
Sočna pita sa šljivama Sočna i veoma ukusna poslastica koja je zaista veoma uspješna kombinacija gotovih kora za pitu, biskvitnog tijesta i voća.
vrijeme pripreme: 30′
vrijeme pečenja: 50′
ukupno vrijeme: 1h20′
Sastojci
nadjev
4 jaja
velika šolja* šećera (3dl)*
šolja jogurta
šolja griza
120ml ulja (suncokretovo, kikirikijevo)
kašičica praška za pecivo
kašičica ekstrakta vanile ili kesica vanilin šećera
sirup
šolja šećera
šolja i po vode
limun (proizvoljno)
i još
500g kora za pitu
od 500 do 800g svježeg ili mrznutog voća (šljive, višnje…)*
Postupak
Priprema i slaganje pite
Kore za pitu podijelite na tri dijela, a šljive operite, izbacite koštice i nasjeckajte na krupno.
Zagrijte pećnicu na 200°C.
U činiju prospite jaja, dodajte šećer i električnim mikserom mutite dok smjesa ne bude svijetla i pjenasta. Dodajte jogurt i ulje i lagano izmiješajte varjačom. Dodajte griz, prašak za pecivo i vanilu.
Dublji pleh ovlaš premažite uljem i počnite sa slaganjem. Svaku koru premažiti nadjevom. Kad naslažete prvu trećinu, poslažite polovinu količine voća, a zatim nastavite postupak i sa drugom trećinom kora i stavite preostalo voće. Treći dio kora takođe naslažite uz premazivanje svake pojedinačno. Vodite računa da je potrebno da ostane nekoliko kašika nadjeva za poslednju koru.
U zavisnosti od veličine i oblika pleha, izrežite pitu onako kako želite da je služite.
Pecite je u zagrijanoj rerni 10 minuta na 200°C, a zatim smanjite temperaturu na 180°C i pecite još 40-ak minuta.
Sirup
Pri kraju pečenja napravite preliv od šolje šećera i šolje i po vode. Pustite da proključa i dodajte na kolutove sječen limun. Zatim ostavite na ringli da ključa još nekih 6-7 minuta i prelijte preko gotove pite.
Prije služenja, kolač je potrebno u potpunosti ohladiti.
Napomene
Oko pola kilograma očišćenog voća je sasvim dovoljno, naročito ako su višnje u pitanju. Ja sam željela da utrošim šljive koje sam imala, a koje nisu bile baš sočne i zbog toga sam se odlučila da stavim sve, što je bilo blizu 800g neočišćenih. U ovom slučaju je to bila odlična mjera.
Za mjerenje koristim veliku šolju od 3dl
Ako volite da kolači budu manje slatki, onda možete smanjiti količinu šećera na 2,5dl, a naročito ako koristite šljive (a ne, recimo višnje).
Sočna pita sa šljivama

Nema komentara:

Objavi komentar