utorak, 3. studenoga 2015.
PITA OD ŠPINATA
Znam da ovdje ima jako puno recepata za pite, svaki kraj ih radi na svoj način,pa evo i načina na koji je moja baka naučila moju mamu,a mama mene...
SASTOJCI
60 dkg glatkog bijelog brašna
tople vode, po potrebi
žličica osta (kisko)
malo soli
ZA NADJEV
30 dkg slanog sira tipa grabancijaš, feta ili sl.
80 dkg špinata
2 jaja
I JOŠ..
oko 4 žlice masti
oko 1,5 do 2 dcl ulja
brašna za doradu kora
PRIPREMA
1.
Od navedenih sastojaka zamijesite mekano i glatko tijesto.Pokrijte ga čistom krpom , neka malo počiva.
2.
Za to vrijeme vi operite dobro špinat, nasijecite ga na sitne trakice.Neka se cijedi od suvišne tekućine.
3.
Tijesto podijelite na 18-20 loptica. Loptice radite dlanovima , ovako.
4.
Sada ih valjkom malo razvaljajte na krugove.
5.
U lončić stavite mast i ulje i stavite na tihu vatru da se mast otopi, a ulje malo zgrije (ne smije biti prevrelo!). Tom mješavinom premažite svaki krug.
6.
Spajajte krugove, jedan na drugi, svaki krug iznova namažite malo mješavinom masti i ulja.
7.
Rukama sa svakim novim krugom rastežite tijesto da dobijete veličinu tepsije u kojoj će se pita peći. Ja trenutno nemam okruglu tepsiju, pa pećem u ovoj od rerene, ali najbolja je okrugla, jer je tijesto u tom obliku.
8.
Kada ste rastegli 10-ak kora stavite ih na namašćenu tepsiju. Razvaljajte ostatak kora na isti način.
9.
Sada špinat stavite na donjih 10 kora, posolite ga (ako je sir jako slan nemojte puno) ,izmrvite po njemu sir, i dodajte jedno-dva jaja pa sve to samo lagano rukom provrtite da se sasvim malo spoji.Ako vam je lakše sve to možete već napraviti u zdjeli, ali moja baka je radila tako, pa onda i ja
10.
Preklopite sa drugih 10 razvučenih kora, krajeve zavrnite ovako
11.
Premažite cijelu pitu po površini mješavinom toplog ulja i masti i stavite da se peće na 180 ° C oko 45 min ili dok lijepo ne porumeni. Ponekad se gornja kora već poćne rumenit, a donja nije još pećena, zavisi do rerne, pa možete pokrit masnim papirom i nastavite peći dok se i donja strana pite dobro ne ispeće.
12.
Gotovu pitu pokrijte čistom krpom, poprskajte je vodom i ostavite da se malo prohladi.Narežite je i u slast!
Posluživanje
Poslužite uz jogurt.
Dugo imam želju postaviti ovaj recept, ali trebalo je dosta vremena za stavljanje slikica.Posebno moram zahvaliti mojoj kćeri koja je sve to strpjivo dokumentirala i na taj način mi olakšala da ovaj recept podijelim s vama. Ako vam se na prvi pogled i učini kao nešto komplicirano i teško, zaista nije. Treba samo malo vremena i dobre volje, na kraju ćete uživati u predivnom okusu domaće pite zeljanice. Svi koji su u našoj kući probali ovu pitu su oduševljeni, nadam se da će se i vama sviditi.
http://www.coolinarika.com/
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar