utorak, 3. studenoga 2015.

BOGRAČ



 Ovaj je recept osnovni, pokupila sam ga kušajući nekoliko bograča ... Neznam kako bograč prevesti na hrvatski, ali reći ćete mi kako vi nazivate tome slično jelo.
SASTOJCI
1,5 kg govedine (kao za gulaš)
1 kg svinjetine (plećka)
80 dag mesa divljači (najbolje srna)
1,5 kg kapule
10 većih režnjeva češnjaka
po 2 zelene i crvene paprike
80 dag krumpira
1 feferon

 
1 jušna žlica Mljevene crvene paprike Podravka
sol, papar
3 dl crnog vina
2 lista lista lovora
1,5 dl bijelog ulja
1 žlica suhog mažurana i timijana
2 žlice pirea od rajčice

PRIPREMA
1.
Meso narežemo na kocke, otprilike 2 puta 2 cm.
Kapulu narežemo na kockice, češnjak protisnemo.
Papriku narežemo na trakice, dugačke oko tri cm.
Krumpir ogulimo i narežemo na kriške ili na veće kocke.

 
2.
U većoj posudi ugrijemo ulje i dodamo sjeckani luk. Miješamo i kada luk postane staklast, dodamo češnjak, sol i papar. Ponovo promiješamo i nekoliko minuta pirjamo, da luk omekša.

3.
Dodamo govedinu. Promiješamo i na laganoj vatri, povremeno miješajući, pirjamo oko pola sata, da meso malo omekša.Dodamo list lovora, pire od rajčice i piment.
Potom dodamo narezano meso divljači, promiješamo, opet pirjamo, povremeno miješajući, oko pola sata.
Povremeno podlijemo s malo tople vode.
4.
Potom dodamo narezanu svinjetinu. Ponovo primiješamo, dodamo po potrebi soli i papra, ako je jelo gusto podlijemo s malo vina i vode. Neka se opet pirja oko pola sata.
5.
Kada govedina omekša, dodamo na trake narezanu papriku, potresemo mljevenom paprikom i po želji dodamo još koji od začina. Promiješamo i dodamo narezan krumpir, dolijemo ostatak vina i toliko vode da su sastojci jedva pokriveni te na srednjoj vatri, povremeno miješajući, kuhamo dok krupmir ne omekša.

6.
Pred kraj opet dodamo neki od začina, po potrebi i vlastitom ukusu.

Radi količine luka nikakva zaprška ili neki drugi način zgušnjavanja nije potreban.

Uz bograč odlično ide svježi bijeli kruh i čaša dobrog vina (može i bijelog, iako je u bograču crno).

Super je ako imamo kotlić i bograč kuhamo na otvorenoj vatri.

http://www.coolinarika.com/

Nema komentara:

Objavi komentar