nedjelja, 11. listopada 2015.

Ovo je tajna prave domaće sarme



Domaćoj kuhinji teško je odoljeti, a mnogima je jedna od najomiljenijih kombinacija upravo kiselo zelje i mljeveno meso koje se uz pomoć ovog lakog recepta pretvara u finu sarmu.

Vrijeme pripreme: oko jednog sata

Vrijeme kuhanja: oko dva do tri sata

Sastojci za deset osoba (po osobi 2 sarme):

80 dag svinjetine

20 dag junetine ili 1kg junetine (po mogućnosti dva puta mljevena)

20 dag špeka ili dimljene pancete (sitno na kockice narezano) – nije obavezno

1 glavica kiselog zelja (1,5 – 2 kg)

pola kilograma rezanog zelja

5 – 6 šnita špeka

1 – 2 suhe dimljene kobasice

10 dag riže

2 jaja

1 luk (sitno nasjeckan)



2 – 3 češnja češnjaka (sitno nasjeckan)

slatka crvena mljevena paprika



peršin (sitno nasjeckan) – nije obavezno

2 žlice brašna ili škrobnog brašna

muškatni oraščić

sol

papar

ulje

Priprema:

Od glavice zelja izdvojite listove, izrežite gornji dio korijena i operite listove. Na malo ulja prodinstajte sitno nasjeckan luk i češnjak, ohladite pa dodajte u smjesu mljevenog mesa i špeka.

Dodajte još jaja, opranu i ocijeđenu rižu, peršin, papar, sol, malo muškatnog oraščića i crvenu papriku. Smjesu dobro izmiješajte i pustite da malo odstoji.

Smjesu (2 – 3 žličice) zamatajte u listove zelja i pravite sarmice tako da prvo motate sredinu pa zatim uvrćete krajeve prema unutra.

Slažite u lonac s malo ulja (tek toliko da pokrije dno) izrezano zelje, sarmice i na šnite izrezani špek/pancetu.

Kuhajte oko sat i pol, dva na laganoj vatri. Onda napravite blagu zapršku od 2 žlice ulja i 2 žlice brašna. Kad zaprška zažuti, dodajte slatku crvenu mljevenu papriku, zalijte hladnom vodom i prelite po sarmi.

Dodajte na četiri komada narezanu kobasicu i kuhajte još pola sata, sat. Sarmu nikada ne miješajte, samo lagano protresite lonac.

Servirajte uz kuhani ili pire krumpir.

Nema komentara:

Objavi komentar