utorak, 13. listopada 2015.

SVE U KRUG” – POGACA! FINO, LAGANO I JEDNOSTAVNO ZA NAPRAVITI




  Cilj mi je bio da sto slikovitije prikazem postupak izrade vrlo jednostavne "Sve u krug" pogace: -)).
SASTOJCI
Potrebno je:
1 kg brasna
250 ml kiselog mlijeka
250 gr mlijeka
2 komada jaja
1 kafena kasika secera
po ukusu soli


1 kafena soljica ulja
20 gr kvasca
za posipanje susam i cerekot
80 gr maslaca za premazivanje kore i tepsije

PRIPREMA
1.
U mlako mlijeko izdrobiti kvasac, dodati secer, malo soli i 2 supene kasike brasna. Ostaviti bar 10 minuta da smjesa nadodje.
2.
U nadoslu smjesu dodati mlako kiselo mlijeko, ulje, dva bjelanca i jedno zumance. Smjesu pomjesatui da se ujednaci. Drugo zumance ostaviti za premazivanje pogace.
3.
Dodati preostalo brasno i zamjesiti testo srednje tvrdoce .
4.


Dok cekate da tjesto nadodje spremite tepsiju precnika 30 cm.
5.
Namazati tepsiju maslacem i postavite jednu soljicu od crne kafe pri samo rubu tepsije.
6.
Kada je tjesto nadoslo izrucite ga na dasci i pomocu oklagije razvijte tjesto i namazite topljenim maslacem . Debljina kore treba da je 1cm.
7.
Pomocu case ili oktuglog kalipa vaditi kolutice .
8.
Dobivene kolutice redjati u prvi krug. Pocetna tacka redjanja kolutica neka vam posluzi soljica od crne kafe. Na nju naslonite prvi kolitic, drugi postavite na polovinu prvog kolutica, treci na polovinu drugog kolutica,..., i tako redom dok ne stignete do soljice koju potom skinete i njeno mjesto popunite sa jos dva kolutica. Tako ste zavrsili prvi red redjanja kolutica.
9.
Postavite soljicu za redjanje drugog kruga.
10.
Pocetak redjanja drugog kruga ide obrnitim smjerom . Kada ste dosli do soljice skinite je i popunite njeno mjesto.
11.
Zavrseno redjanje kolutica drugog kruga .
12.

  Sa preostalim parcicima pravite opet koru. Secete je u kolutice s kojima popunjujete sredinu tepsije.
13.
Tako ste zavrsili s redjanjem . Ostaviti
da pogaca nadodje.
14.
Nadoslu pogacu namazati zumancem u koje ste dodali malo mlijeka i 3-4 kapi ulja i posuti susamom i ceretotom .
15.
Peci u unapred zagrejanu rernu na temperatur od 200 *C. Povremeno smanjiti toplotu.

http://www.coolinarika.com/

Nema komentara:

Objavi komentar