nedjelja, 11. listopada 2015.

SVAKI PUT PERFEKTNO KUHANA JAJA



Izgleda da sam ja cijeli zivot kuhala jaja na pogresan nacin… Neki sam dan ovo procitala na nekom americkom blogu, pa evo da podijelim sa vama. Receptic (ili bolje uputstvo) je za tvrdo kuhana jaja sa finim, zlatastim zumanjkom i bez tamnih, zelenkastih krugova…
Sastojci
Jaja

Priprema
Nije sad da je kuhanje jaja neka nauka, ali izgleda sa sam ih ja uvijek kuhala na pogresan nacin jer su uvijek imala ove zelenkaste krugove. Citala sam da se ti krugovi pojave kad je jaje prekuhano jer zeljezo iz zumanjka dodje u doticaj sa H2S (hydrogen sulfide) iz bjelanjka.
Ja sam ih kuhala tako da ih stavim u serpu, nalijem hladnu vodu, pustim da prokuha, dodam malko soli da se lakse oljuste i kuham 8-10 minuta.
Za tvrdo kuhana jaja sa finim, zlatastim zumanjkom preporucuje se da se kuhaju na ovaj nacin: Jaja staviti u posudu i naliti hladnom vodom oko 2-3 cm preko jaja. Pustiti da voda prokljuca i odmah iskljuciti pec. Ostaviti da jaja tako stoje u vrucoj vodi 10 minuta i onda ih premjestiti u posudu sa hladnom vodom da stoje 5 minuta. To je to, svaki put perfektna i zuta!
www.coolinarika.com

Nema komentara:

Objavi komentar