utorak, 27. listopada 2015.

MAGLAJSKA ĐUZLEMA

 


U mom rokovniku, iz 2005. godine, ovaj recept. Puno, puno, puno puta napravljen kolač. Naravno, biram ga za svoje ukućane, ali svaki put i za druženje sa onim najstarijim iz naše familije. Uz njega su komentari kako je vrlo mekan.
Sliči mi nekakvoj laganijoj varijanti baklave, s manje oraha, sa sočnim korama...
Nadjeva su dva. U prvom 4 jaja, 2 čaše, od 2 dcl, šećera, 2 čaše ulja, čaša jogurta, prašak za pecivo. Smjesu dobro izmiksati.
Drugi je od 250 gr oraha i 2 dcl vrelog mlijeka, kojim se preliju.
500 gr kupovnih kora za baklavu, podijelim na 2 dijela.


 
Prvu polovicu slažem u duguljastu tepsiju koja je širine rerne. Na svaku koru nasumično polijem prvog fila. Važno je napomenuti da se on ne maže, već ovako polijeva, jer će podizati kore tokom pečenja i činiti ih naboranim.
U sredinu kolača nanijeti fil od oraha, pa isti postupak ponoviti sa drugom polovicom kora.
Izrezati Maglajsku đuzlemu na kocke i peći najprije na 200 C, 10 minuta, a zatm još 20 na 180 C.
Usporedo skuhati agdu od 1.5 čaše šećera i 3 čaše vode. Neka lagano kuha 10 minuta. Rashladiti agdu, pa pažljivo preliti preko kolača.
Kako rekoh, oni malo stariji u našoj familiji vole, pa ponudite ovu finu poslasticu svojima..Svidjeće im se..
U slast vam bilo!


Objavio/la Kolaci

Nema komentara:

Objavi komentar