Sastojci
Unutrašnja nugat smesa
100 g Lino lade Nougat
50 g mlečne čokolade
Središnja smesa
180 g pečenog indijskog oraha
100 g šećera u prahu
3-4 kašike mleka
2 kašičice likera gorkog badema
Prstohvat šafrana
Omotač od marcipana
Oko 300 g marcipana
1 kašičica likera gorkog badema
1 kašičica višnjevače
Još
Kalup za toblerone
Celofan
Priprema
Središnja smesa
1.
Ako ne možete pronaći neslane indijske orahe, kupite slane, isperite dobro hladnom vodom i osušite. Možete ih sušiti na suncu (kao ja) ili u rerni na 150 stepeni.
2.
U 5 kašika mleka dodati prstohvat šafrana i zagrejati da bude vrelo a da ne proključa. Ja zagrejem u mikrotalasnoj pećnici.
3.
Pečene indijske orahe samleti. Dodati im šećer u prahu, liker gorkog badema i dve kašike toplog mleka sa šafranom. Umesiti ručno, pa dodati još kašiku – dve vrelog mleka sa šafranom da se dobije kompaktna smesa koja se ne mrvi, a nije gnjecava.
Omotač od marcipana
1.
Marcipan nakidati na komadiće, dodati liker i višnjevaču i premesiti. Rastanjiti pomoću oklagije na oko 2 mm debljine.
Unutrašnja nugat smesa
Otopiti mlečnu čokoladu (na pari ili u mikrotalasnoj pećnici) i umešati krem od lešnika.
Spajanje
1.
Kalup za toblerone prekriti celofanom.
Preko celofana postaviti rastanjeni marcipan i lagano ge pritisnuti da prione uz strane kalupa.
2.
Središnju smesu rastanjiti oklagijom na 3-4 mm debljine i iseći na dve trake dimenzija koje odgovaraju stranama kalupa. Svaku traku staviti na po jednu stranu kalupa preko marcipana. Ostaće vam oko 1/4 smese koja se naknadno upotrebi.
3.
Nugat smesu dok je još topla kašikom rasporediti po dnu kalupa. Ne mazati čitave strane preko cele površine središnje smese, već samo po dnu (koje je u stvari vrh trougla). Preneti u zamrzivač na desetak minuta da se nugat stegne.
4.
Izvaditi iz zamrzivača i naneti preko nugata ostatak središnje smese od indijskog oraha. Poravnati čašom ili valjkom za prhka testa.
5.
Prekriti marcipanom i odseći višak koji viri iz kalupa. Ne prekrivati ni sa čim
6.
Ostaviti preko noći u frižideru da se stegne.
7.
Ujutro istresti iz kalupa, skinuti celofan kojim je bio obložen kalup i čuvati nepokriveno do serviranja. Ako se pokriva celofanom/folijom, marcipan omekša i postaje vodenast.
Seći tankim oštrim nožem pre serviranja.
http://www.coolinarika.com
Nema komentara:
Objavi komentar